Sari la conținut
 • Bun venit pe Resursele.ro!

  Bun venit pe Resursele.ro! Pentru a avea un acces total la forum și pentru a beneficia de:

  • Navigarea pe un forum bine pus la punct și fără nici un fel de întrerupere
  • Privilegiul de a-ți face noi prieteni si de a învăța lucruri noi
  • Șanșa de a face parte din staff și dintr-o comunitate sigură
  • Posibilitatea de a învăța tot ceea ce nu cunoști
  • Șanșa și sprijinul de a-ți dezvolta planurile în lumea internetului și mai mult.

  Te invităm să te Înregistrezi acum pe forumul nostru, să ne cunoaștem și să ne începem împreună aventura și colaborarea pe internet!

Bobillho

Ghidul PHP - Introducerea

Postări Recomandate

Bine ai venit la Ghidul PHP pentru incepatori!
Esti nou-venit in lumea programarii web si vrei sa inveti PHP? Lucrezi cu o alta tehnologie si vrei sa vezi ce inseamna PHP? Bun, ai nimerit unde trebuie. Gasesti aici explicatii, exemple practice si rezolvari. Daca tot nu iti ajunge, poti pune o intrebare si sigur cineva iti va raspunde.

PHP este un limbaj de programare. Ca sa il poti invata ai nevoie de o gandire algoritmica si de stapanirea notiunilor fundamentale de programare (cum ar fi "variabila", "vector", "instructiune"). Mai trebuie sa stii putin HTML si te poti apuca deja de lucru. Aaa, mai e ceva: este obligatorie vointa si spiritul autodidact 😉

Acest ghid este, in parte, un tutorial, dar si o carte de "retete" PHP. Explicatiile sunt insotite de mici probleme rezolvate si de exemple, care te invata cum sa faci anumite lucruri. Daca nu esti o persoana autodidacta probabil ca nu-ti vor fi de folos lectiile de aici. Asadar, cititi, incercati singuri si exersati - doar asa veti putea invata repede si bine.

Inainte sa incepeti, aruncati un ochi pe pagina de prezentare (veti gasi acolo tot ce trebuie sa stiti inainte sa va apucati de invatat). Puteti trimite sugestii si comentarii la adresa mea de email.

Ghidul este inca "micut". Mai multe "retete" vor fi publicate pe parcurs.


 
Inainte de a incepe
 
Spoiler

Ce este acest ghid?
Acesta ghid este un manual de initiere in programarea web folosind limbajul PHP. Scopul acestui ghid este de a oferi informatii complete ce pot fi folosite de oricine doreste sa invete sa dezvolte aplicatii web utilizand PHP. Manualul este in totalitate in limba romana, cuprinde notiuni legate de limbajul PHP, explicatii, exemple practice si aplicatii si acopera intregul ciclu de invatare, de la nivelul elementar pana la cel avansat.

Asadar, acest ghid reprezinta o resursa completa in invatarea limbajului PHP. Parcurgand acest curs veti putea dobandi notiunile necesare intelegerii si crearii scripturilor PHP de orice nivel de complexitate.


Cui se adreseaza acest ghid?
Acest ghid se adreseaza persoanelor care doresc sa se initieze in programarea web. Este important de mentionat ca in acest manual for fi tratate strict problemele legate de programare. Elementele de design (HTML, CSS, etc), baze de date, sau alte tehnologii web vor fi tratate punctual, doar acolo unde explicarea lor este necesara in intelegerea conceptelor de programare expuse. Asadar, acest ghid va fi util doar persoanelor care sunt interesate in mod direct de programare si de dezvoltarea aplicatiilor web dinamice.


Cum este structurat ghidul?
Acest ghid imbraca forma unui tutorial web si cuprinde mai multe lectii grupate in functie de dificultate:

partea I cuprinde lectiile introductive in care se explica pe larg ce este si cum functioneaza PHP
partea a II-a cuprinde lectiile despre elementele de baza ale limbajului PHP (sintaxa, elemente de limbaj, instructiuni uzuale, etc) precum si functionalitatile limbajului (lucrul cu formulare, cu data si timpul, etc)
partea a III-a cuprinde lectiile despre facilitatile avansate ale limbajului PHP
partea a IV-a cuprinde aplicatii practice mai complexe, care constau intr-o suita de script-uri PHP.
partea a V-a cuprinde cateva pagini cu informatii aditionale, nu in mod necesar legate de programarea in PHP, dar care pot fi utile oricarui dezvoltator web.
Fiecare lectie contine, de regula, pe langa notiunile prezentate, explicatii si exemple de cod-sursa.


Cu ce incep? Si mai pe urma?
Ideal, cu prima lectie. Daca nu ati mai avut contact cu programarea web, este foarte important sa intelegi mecanismul de functionare, modul de deservire a paginilor si toate detaliile de care va veti lovi mereu ca programator web. Nu "sariti" nici o lectie din partea I. Daca ati lucrat deja cu o alta tehnologie web si vreti sa va familiarizati cu PHP, atunci puteti incepe cu partea a II-a.

Nu este nevoie sa parcurgeti intregul tutorial. Doar atat cat este nevoie sa intelegeti cum stau lucrurile si sa va simtiti pregatiti pentru a incepe singuri un micro-proiect. Acesta este de fapt si scopul acestui site: sa va ofere informatii de baza si mici exemple pentru ca voi sa incepeti singuri lucrul la un proiect pe parcursul caruia sa dobanditi cat mai multe cunostinte.

De altfel, nu este nici suficient sa parcurgeti acest site in totalitate. Si nici o carte de specialitate. Pana nu incepeti sa lucrati efectiv la ceva, sa scrieti cod PHP, nu veti reusi sa invatati cu adevarat.

Asadar, cititi explicatiile, cititi comentariile adaugate de alte persoane, incercati singuri toate exemplele, dar nu zaboviti prea mult. Ganditi-va la un proiect bun pentru inceput, la care sa incepeti sa lucrati singuri: un site de administrare link-uri, o librarie de melodii/poze, un guest-book. Ceva simplu pe care sa-l puteti si termina. Nu va ganditi ca lucrurile astea au fost facute deja de alte persoane; este important sa fie facute si de voi, ca sa puteti "prinde gustul" programarii in PHP.


Ce trebuie sa stiu ca sa invat PHP?
Pentru a putea parcurge cu usurinta acest ghid si pentru a intelege notiunile prezentate este necesar sa detineti urmatoarele cunostinte:

cunostine minime de programare. Daca nu intelegeti termeni ca variabila, instructiune, compilare, atunci probabil ar trebui sa cititi mai intai o carte pentru initiere in bazele programarii.
notiuni elementare de HTML (ce inseamna HTML, structura unui document HTML, cum este afisat in browser fata de ce este scris in sursa, etichetele uzuale)
notiuni elementare despre internet (cum functioneaza) si serviciile de internet (www, transfer de fisiere, etc)
Nu este nevoie sa aveti experienta cu dezvoltarea web sau sa stiti lucruri de detaliu despre tehnologiile web. Tot ce este necesar sa stiti va fi explicat pe indelete in acest tutorial.


Ce imi trebuie pentru a lucra in PHP?
Pentru a putea incepe sa programati in limbajul PHP, aveti nevoie de urmatoarele:

un server web ce dispune de interpretorul PHP
Cel mai simplu este sa va instalati singuri un web-server, pe calculatorul personal. Detalii in lectia "Instalare PHP"
de un editor text. Detalii pe pagina "Editoare PHP"
sa salvati toate scripturile pe care le creati in locatia speciala numita Document Root
Asta este doar un avertisment, pentru a va atrage atentia ca este important ca fisierele sa fie puse intr-un anumit director de unde sa poata fi preluate de serverul web (mai multe detalii in lectia de Instalare PHP)
de un browser web (Firefox, Internet Explorer, Chrome, Opera, Safari, etc)
de un calculator (laptop sau de birou) link afiliat

Unde gasesc alte informatii, cursuri sau tutoriale PHP?
Alte resurse de PHP sunt disponibile la urmatoarele locatii:

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.

Ce inseamna server?


 

Spoiler

 

Ce inseamna server?
Toata lumea stie, probabil, ce inseamna Internet: acea colectie uriasa de echipamente legate intre ele in scopul schimbului de informatii sau al furnizarii de servicii. Daca ar fi sa simplificam mult ideea de internet, am putea considera ca acesta este o retea de calculatoare in care fiecare nod (calculator) gazduieste informatii sau servicii ce pot fi accesate de publicul larg. Aceste calculatoare din internet poarta numele de servere.

In sens larg, un server este un dispozitiv (combinatie de hardware si software) care ofera servicii si/sau informatii utilizatorilor (clientilor).

Odata cu notiunea de server apare si cea de arhitectura client-server, care se refera la un ansamblu format dintr-un dispozitiv server (furnizor de informatii) si un dispozitiv (calculator) client, conectate prin intermediul unei retele si care fac schimb de informatii. Cel mai comun exemplu al acestui ansamblu este dat de functionalitatea de partajare a fisierelor in retea (File Sharing). Spre exemplu, un calculator contine un folder partajat (share-uit) si un alt calculator copiaza folderul prin retea. In aceasta situatie, calculatorul care ofera folderul are functia de server iar cel care preia folderul - pe cea de client. Rolul de client/server nu este statornic in acest scenariu, oricare din cele doua calculatoare putand oricand sa detine oricare din functii. Asadar notiunea de server se aplica in momentul in care dispozitivul din retea (calculatorul) ofera informatii sau servicii.


Server web
Un tip particular de server, este server-ul web. Un server web este un sistem care gazduieste si ofera pagini web prin intermediul unei retele. De cele mai multe ori, termenul de server web desemneaza a aplicatie, un program care ruleaza pe calculatorul-server si care este responsabil cu primirea cerintelor de la utilizatori si transferarea paginilor web catre ei.


Ce inseamna site?
Paginile stocate pe un calculator-server si oferite publicului larg sunt grupate sub denumirea generica de site. Un site (denumit si website) este, asadar, o colectie de pagini web, interconectate, stocate pe un server web.


Deservirea paginilor
In momentul in care un server web primeste o cerinta de la un utilizator pentru o pagina, se verifica mai intai existenta acesteia. Daca pagina exista fizic pe server atunci este transmisa catre utilizator. Paginile returnate de un server web sunt de obicei in format HTML. Navigatoarele web (browserele) sunt capabile sa interpreteze codul HTML si sa afiseze informatiile intr-un mod usor de citit.

In imaginea de mai jos este reprezentata o comunicare tipica intre un server web si un client.

Image

In lumea reala, paginile deservite de un server web sunt de cele mai multe ori modificate inainte de a fi transmise catre clienti. Exista situatii cand paginile cerute nici nu exista fizic pe calculatorul server si cu toate astea ele sunt construite si deservite la cerere.

Acest lucru este posibil gratie unor module sau aplicatii aditionale care functioneaza impreuna cu aplicatia de server web. Unul din aceste module este PHP.

 

 

Ce inseamna PHP?
 

 

Spoiler

 

Pe scurt, ce este PHP? Ca idee generala, PHP reprezinta un limbaj de programare ce permite modificarea paginilor web inainte ca acestea sa fie transmise de server catre browserele utilizatorilor.

PHP poate genera continut HTML pe baza unor fisiere existente sau pornind de la zero, poate sa afiseze o imagine sau orice alt continut accesibil prin web, sau sa redirectioneze utilizatorul catre alte pagini. In cadrul acestui proces, PHP poate consulta baze de date, fisiere externe sau alte resurse, poate trimite email-uri sau executa comenzi ale sistemului de operare. Intrucat procesarea se realizeaza la nivelul serverului web, inainte ca paginile web sa ajunga in browser, PHP este considerat un limbaj de programare server-side.

Modul in care PHP genereaza continut pentru o pagina ce va fi afisata de browser este prin instructiunile delimitate de etichetele <?php si ?>. Astfel, orice se afla intre aceste tag-uri va fi considerat cod-sursa si va fi executat de interpretorul PHP si inlocuit cu rezultatul executiei. Ce este in afara tag-urilor ramane neschimbat si este transmis catre browser. Spre exemplu, avem o pagina ca mai jos.

 


<html> <body> Azi e <?php print date( 'd.m.Y' ); ?> </body> </html> 
 

Rezultatul va fi o pagina HTML ce va contine cuvintele "Azi e" si rezultatul codului PHP (in cazul acesta - data curenta). Codul HTML final, transmis de server in urma procesarii PHP este urmatorul:

 


<html> <body> Azi e 27.03.2018 </body> </html> 
 

Codul PHP nu trebuie sa fie neaparat intercalat in pagina HTML. Secventa de mai jos produce o pagina similara celei de mai sus (in acest caz PHP produce o pagina HTML de la zero).

 


<?php print '<html><body>'; print 'Azi e' . date( 'd.m.Y' ); print '</body></html>'; ?> 

 

Nota: interpretorul PHP nu este instalat implicit pe orice calculator. Pentru ca toate exemplele de pe site sa functioneze, trebuie sa instalati (manual) un interpretor. Vedeti sectiunea "Instalare PHP" pentru detalii.

Programare WEB
PHP este un limbaj de programare de tip interpretat. Asta inseamna ca fisierele ce contin cod-sursa PHP sunt interpretate ca atare in momentul executiei, de catre PHP. Asadar, pentru executia unei portiuni de cod PHP este folosit codul-sursa asa cum a fost scris el, si nu este transformat intr-o forma intermediara (binara sau cod-masina) cum se intampla la Java sau C/C++. Acest lucru ofera flexibilitate, intrucat orice modificare a fisierelor sursa va fi aplicata imediat la urmatoarea executie, fara alti pasi intermediari. Exista si dezavantaje la acest mod de lucru, cum ar fi timp mai mare de executie a codului, dar in anumite situatii avantajele pot cantari mai mult decat dezavantajele. Datorita faptului ca limbajul este unul interpretat, PHP mai este numit si limbaj de scripting.

In sens mai larg, PHP este un limbaj de programare universal (sau general-purpose), oferind toate facilitatile oricarui limbaj avansat. Codul scris in PHP poate face aproape aceleasi lucruri ca un cod de C/C++ sau Java. Cu toate astea, PHP s-a impus in zona web, ca limbaj server-side, ce extinde functionalitatea serverelor web. Din acest motiv programarea in PHP mai este denumita si programare web sau programare web server-side.

In acest ghid ne vom axa pe programarea in PHP ca limbaj server-side. Desi notiunile prezentate nu sunt legate de un mod de lucru anume si majoritatea exemplelor pot fi executate si din linie de comanda, vom presupune ca PHP va fi folosit doar pentru programarea web, ca modul al unui server web.

In cele de urmeaza va fi explicat mecanismul de functionare a interpretorului PHP si cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.

PHP si pagini Dinamice
Interpretorul PHP actioneaza ca o componenta aditionala, o extensie a serverului web care este invocata de ori cate ori o pagina PHP este accesata. Aceasta componenta proceseaza codul-sursa din pagina si apoi transmite rezultatul inapoi la web-server, ajungand in final in browserele utilizatorilor. Acest proces este prezentat in imaginea din dreapta de mai jos.

Image
Deservirea unei pagini statice, fara interventia interpretorului
PHP
Image
Deservirea unei pagini dinamice, modificata de PHP in momentul request-ului

 


Static si dinamic
Din imaginile de mai sus, se observa ca atunci cand nu exista un interpretor PHP, paginile sunt transmise direct catre utilizatori asa cum sunt salvate pe disc, fara modificari. Pentru a actualiza continutul acestora, este nevoie de interventie directa asupra lor si salvarea modificarilor pe server. Aceste pagini sunt denumite "pagini statice".

Spre exemplu, presupunand ca avem o pagina statica ce afiseaza membrii unei comunitati, la fiecare inscriere a unei noi persoane, pagina ar trebui modificata manual de catre cineva cu acces la serverul web. Lucrurile se complica daca acea lista este personalizata, cu trimiteri catre alte informatii (cum ar fi detalii de contact pentru fiecare, etc) sau cu un design intortocheat. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul PHP.

Folosind o secventa de cod PHP am putea prelua lista de membri dintr-o baza de date, eliminand problema actualizarii - nu va mai fi nevoie sa se modifice pagina odata cu fiecare membru nou, scriptul PHP va afisa in mod automat noile persoane adaugate in baza de date. Este rezolvata si problema linkurilor personalizate, sau a designului - toate elementele specifice unei persoane pot fi generate in mod automat.

Aceste pagini sunt, asadar, modificate de catre PHP la momentul accesarii lor de catre utilizatori. In functie de parametrii primiti si de secventa de cod definita de programator, aceasi pagina poate avea continut diferit. Aceasta proprietate este denumita dinamism, iar o astfel de pagina este considerata pagina dinamica.

 

 

 
Instalarea PHP

 

Spoiler

 

Cel mai simplu mod de a lucra cu PHP este sa fie instalat pe calculatorul personal. Este nevoie, asadar, ca propriul calculator sa devina un server web mai intai. Acest lucru este posibil instaland o aplicatie capabila sa accepte cerinte si sa transmita pagini web ca raspuns. O astfel de aplicatie este Apache HTTP Server. La aceasta aplicatie, vom "atasa" apoi interpretorul PHP care va interveni in procesul de servire a paginilor web.

Nota: daca nu este clar modul de functionare a interpretorului PHP, consultati pagina Ce inseamna PHP? care descrie cum intervine el in procesul de furnizare a paginilor web.


Instalarea interpretorului PHP pe GNU/Linux
Daca utilizati un sistem de operare GNU/Linux este posibil sa aveti deja instalate atat aplicatia de server web (Apache HTTP Server, sau httpd) cat si modulul PHP, in functie de configurarea aleasa la instalarea sistemului de operare. Daca acestea nu sunt deja instalate, le puteti adauga cu usurinta fie din linia de comanda, fie din managerul de aplicatii al interfetei grafice folosite (unde apar de obicei in categoria development). Intrucat exista diferente notabile de la o distributie la alta, nu voi detalia procesul de instalare a PHP pe Linux.


Instalarea interpretorului PHP pe Windows
Pentru inceput, cea mai simpla modalitate de a avea totul pregatit pentru a lucra cu PHP sub Windows este un pachet "All in one". Voi descrie pe scurt pasii necesari instalarii programului EasyPHP, o aplicatie care include serverul web Apache, interpretorul PHP, sistemul de gestiune a bazelor de date MySQL si aplicatia de administrare a bazelor de date phpMyAdmin.

    Descarcati EasyPHP. Mergeti la

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.
-> Download EasyPHP (sau direct la

Conținut ascuns

  Trebuie să te loghezi sau să te înregistrezi pentru a vedea link-urile și imaginile externe.

    Instalati EasyPHP (pastrand configurarile implicite). Nota: trebuie sa dezinstalati Apache, PHP sau MySQL de pe calculator (daca le aveti deja) inainte de a instala EasyPHP.
    Porniti programul EasyPHP (de cele mai multe ori va porni automat)
    Nota: la avertizarile de la firewall (cel de Windows XP/Vista/7 sau orice alta aplicatie de securitate) trebuie sa se aleaga "Allow" sau "Unblock", altfel este posibil ca serverul web sa nu functioneze.
    In fereastra de EasyPHP apasati F8 (sau click-dreapta pe iconita EasyPHP de langa ceas si alegeti Explore). Se va deschide un folder, care reprezinta locatia de unde vor fi luate fisierele cand sunt afisate in browser (de obicei C:\Program Files\EasyPHP-12.0\www). Aceasta locatie poarta numele de Document Root si aici trebuie puse toate fisierele .php pe care le scrieti.
    Salvati un fisier de test in locatia de mai sus. Dati-i un nume sugestiv, gen test.php. Editati fisierul astfel incat sa contina urmatoarea secventa:

   


 <?php print "Salut, ai reusit! Iata primul tau script PHP"; ?>

 

    Intr-un browser mergeti la http://localhost/ (sau la http://127.0.0.1/). Va fi afisata o pagina cu linkuri catre fisierele/folderelor din Document Root care pot fi accesate. Faceti click pe test.php. O alta modalitate de a accesa un fisier este sa mergeti direct la http://localhost/[cale]/[nume].php, de exemplu http://localhost/test.php.
    Accesand http://localhost/test.php ar trebui sa fie afisata o pagina alba cu mesajul de mai sus.

Retineti! Toate fisierele PHP pe care le scrieti (inclusiv cele de test preluate de pe acest site) *trebuie* salvate in folderul Document Root (locatia implicita este C:\Program Files\EasyPHP-12.0\www). Web-server-ul local instalat de EasyPHP va cauta fisierele doar in aceasta locatie. Daca fisierele sunt salvate in alta parte ele nu vor fi disponibile.

Note:

Pe unele sisteme Windows, EasyPHP configureaza diferit serverul web local, astfel ca scripturile sunt accesibile la http://localhost:8888/, caz in care aceasta adresa trebuie folosita. In orice caz, indiferent de configurare, serverul local se poate accesa din meniul EasyPHP (prin click-dreapta pe iconita EasyPHP de langa ceas si alegand optiunea Local Web).
Pe majoritatea sistemelor Windows, fisierele PHP se salveaza cu extensie dubla (fisier.php.txt) atunci cand este folosit Notepad. Acest lucru este gresit iar fisierele trebuie redenumite astfel incat sa aiba doar extensia .php. Pentru a verifica extensia fisierelor, debifati optiunea Hide extensions for known file types din Folder Options (in Control Panel).

De ce imi trebuie un server web?
Instaland pachetul EasyPHP, calculatorul personal devine un server web (local, ce-i drept - accesibil doar de catre tine). Practic PC-ul se comporta ca un site ce are adresa http://localhost/ (sau http://127.0.0.1/). Este foarte important ca fisierele PHP sa fie accesate prin intermediul serverului web, deoarece acesta recunoaste scripturile PHP si invoca automat interpretorul PHP. Fara aceasta intermediere oferita de web-server, scripturile PHP nu ar fi procesate ci trimise asa cum sunt la browser.

De exemplu, avem un fisier care contine doar urmatorul cod: (atentie la semnul ! in afara tagurilor)

Testeaza


<?php print "Salut"; ?> !

Sa presupunem ca fisierul se numeste salut.php
- Daca il accesam in browser folosind adresa "http://localhost/salut.php" (prin intermediul serverului web local) atunci *interpretorul PHP este invocat*, scriptul este executat iar rezultatul procesarii afisat de browser va fi "Salut!".
- Daca accesam fisierul direct de pe disc, scriind in browser calea lui "file:///C:/Program Files/EasyPHP-12.0/www/salut.php" se va afisa (in cel mai fericit caz) doar "!". Asta pentru ca interpretorul PHP *nu este invocat*, iar fisierul este transmis ca atare, cu secventa de cod PHP ne-interpretata (accesati view-source din browser pentru a verifica).

Tastarea online a codului- Sursa PHP
In cazul in care nu reusiti (sau nu doriti) sa instalati PHP pe calculatorul personal, puteti testa exemplele si secventele de cod-sursa direct de pe site.

In dreptul fiecarei portiuni de cod-sursa ce poate fi testat exista un buton numit "Testeaza", in coltul din dreapta-sus. Apasand acel buton se va deschide o noua fereastra ce permite vizualizarea secventei de cod si a rezultatului executiei. Din acea fereastra se poate modifica secventa de cod si se poate executa in noua varianta. Totul se face online, cu ajutorul unui instrument pus la dispozitie de site-ul www.ideone.com, fara a fi nevoie sa aveti PHP instalat local.

Aceasta facilitate este utila pentru verificari imediate si pentru a testa rapid exemplele de pe site. Este recomandat totusi sa instalati un server web si interpretorul PHP pe calculatorul personal, intrucat veti avea nevoie de ele pentru aplicatiile mai complexe.

 


 

 

~Aceasta a fost introducerea~
 
Sper va v-am ajutat!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
 • Creează nouă...